THOMAS CUP – MEESKONDLIK MM

Thomas Cup (ametliku nimega The International Badminton Championship Challenge Cup), mida nimetatakse ka meeskondlikeks maailmameistrivõistlusteks, on iga kahe aasta tagant toimuv sulgpalliturniir maailma parimate sulgpalliriikide meeskondadele.

Tuntud Suurbritannia kergejõustiklane ja Rahvusvahelise Sulgpalliföderatsiooni (IBF) esimene president George Alan Thomas pakkus 1939. aastal IBF-i istungjärgul välja idee rahvusvahelisest sulgpallivõistlusest, mis sarnaneks Davise karikaturniiriga tennises või jalgpalli MM-võistluste finaalturniiriga. Samal aastal annetas ta ka võitja autasustamiseks rändkarika. Kolmeosaline karikas valmistati 1939 Londonis Atkin Brosi poolt. Trofee on 71,12 cm kõrge ja koos käepidemetega 40,64 cm lai. Kaane külge on kinnitatud sulgpallimängija kuju. Võitnud meeskondade nimed on graveeritud karika tagaküljele ja alusele.

Esimene turniir otsustati korraldada hooajal 1941–1942, kuid II maailmasõja puhkemine ei lubanud seda plaani ellu viia. Esimene Thomas Cup peeti alles hooajal 1948–1949. Turniir toimus algselt iga kolme aasta tagant, alates 1984. aastast on seda korraldatud paralleelselt naiste samalaadse võistluse Uber Cupiga ning võitja selgitatakse iga kahe aastat tagant.

Aastatel 1948-2018 on karika pärast mängitud 30 korda ning 29 korral on trofee kuulunud mõne Aasia riigi meeskonnale. Vaid 2016. aastal võitis Taani, kes on ka ainus Euroopa esindus finalistide seas (8 korda on finaalis kaotajaks jäädud). Kõige rohkem võite on Indoneesial (12), järgnevad Hiina (10), Malaisia (5) ning Taani ja Jaapan (mõlemad 1).

Kuni 1984. aastani mängiti Thomas Cupil üheksa mängu, edasi on kavas olnud viis mängu – kolm üksik- ja kaks paarismängu. Mängude järjestus: esimene üksik-, esimene paaris-, teine üksik-, teine ​​paaris- ja kolmas üksikmäng. Kõik mängud peeti kuni 1998. aastani. Alates 2000. aastast on play-offis mängitud ainult võitja on selgumiseni. Aastast 2014 mängib finaalturniiril 16 meeskonda, kes finaalturniiril jagatakse nelja alagruppi. Iga grupi kaks paremat pääsevad veerandfinaali, kus kohtuvad A1 – C2, C1 – A2, B1 – D2 ja D1 – B2.

Thomas Cup 1-31

Thomas Cup edukamad

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga