Tänavused MM-võistlused tiitlikaitsjatele uut kulda ei toonud

Hispaanias Huelvas lõppesid pühapäeval finaalidega sulgpalli 26. MM-võistlused. Juhtus nii, et 2019. aasta võitjatest ei suutnud keegi oma tiitlit kaitsta, samuti ei lisanud ükski Tokyo olümpiavõitjatest enda auhinnakollektsiooni MM-kulda.

Naiste üksikmängus pidi kolmekordne maailmameister Carolina Marín endanimelises spordihallis (Palacio de los Deportes Carolina Marín) vaid pealt vaatama, sest järjekordne ränk vigastus jättis aasta alguses tippu tagasi tõusnud hispaanlanna eemale nii olümpiast kui ka kodusest MM-ist.

Teise Jaapani naisüksikmängijana krooniti maailmameistriks Akane Yamaguchi. Kolm aastat tagasi MM-il Nozomi Okuhara triumfi taustal pronksi teeninud 24-aastasel ja vaid 156 cm pikkusel Yamaguchil oli Huelvas küll teine asetus, kuid finaalis alistas ta kindlalt 21:14, 21:11 esimese asetusega  olümpiahõbeda Tzu-ying Tai (Taiwan). Seejuures poolfinaal hiinlanna Yiman Zhangi vastu kulges hoopis tasavägisemalt, sest seal oli Yamaguchi edu mõlemas geimis minimaalne, 21:19. Tai seevastu mängis oma poolfinaalis kolmes geimis üle teise hiinlanna Bingjiao He 21:17, 13:21, 21:14.

Akane Yamaguchi. Foto: yonex.com

Avaringis meie Kristin Kuuba alistanud Pui Yin Yip (Hongkong) pidi kõrvale astuma kohe teises ringis, kus kaotas 8:21, 12:21 seitsmenda asetusega Ratchanok Intanonile (Tai). 2013. aasta maailmameister omakorda jõudis välja veerandfinaali, kus alistus kolmes geimis Zhangile. Alates 2013. aastast viis medalit (1+2+2) võitnud India kuulsus Pusarla Venkata Sindhu jäi seekord pidama veerandfinaali, kaotades kahes geimis Taile.

Euroopa naiste laeks jäi Maríni puudumisel kolmas ring, 16 parema sekka edenesid Kirsty Gilmour (Šotimaa), Mia Blichfeldt ja Line Drost Christophersen (mõl. Taani).

Meeste üksikmängus krooniti maailmameistriks seni veel suurte tiitliteta Kean Yew Loh. 24-aastane mängumees tõstis Singapuri MM-võistluste ajaloo 21. medali- ja 12. kullariigiks. Meeste üksikmängu maailma edetabelis enne MM-i alles 22. kohal paiknenud Loh sai avaringis jagu olümpiavõitjast Viktor Axelsenist (Taani) 14:21, 21:9, 21:6 ning suutis võitu uskuda lõpuni – kõik  viist järgmist vastast alistas ta kahes geimis. Finaalis suutis India esireket Srikanth Kidambi tema vastu saavutada esimeses geimis 15 ja teises 20 punkti. Lisaks Axelsenile lisas Loh oma aktivasse võidu ka teise vägeva taanlase Anders Antonseni üle. Eelmise MM-i hõbe pidi pärast 21:23, 14:21 allajäämist singapurlasele rahulduma pronksiga. Sama karva medali teenis ka Kidambi kaasmaalane, eelmise MM-i samuti pronksikohal lõpetanud Bhamidipati Sai Praneeth.

Kahekordne maailmameister (1018, 2019) ning enne MM-i maailma edetabelit juhtinud Kento Momota (Jaapan) andis avaringis loobumisvõidu. Samasuguse otsuse tegi ka Tokyo OM-i pronks Anthony Sinisuka Ginting (Malaisia). Lisaks Antonsenile jõudis eurooplastest veerandfinaali veel hollandlane Mark Caljouw, kuid kaotas seal selgelt Kidambile.

Kean Yew Loh. Foto: Badmintonphoto/badmintoneurope.com

Meeste paarismängus tunnistasid vaid võite Takuro Hoki ja Yugo Kobayashi. Kaks aastat tagasi hõbeda saanud jaapanlased mängisid Huelvas jagu viiest vastaspaarist, kullamatšis said nende käest sugeda ka hiinlased Jiting He ja Qiang Tan 21:12, 21:18. Tiitlikaitsjad Mohammad Ahsan ja Hendra Setiawan (Indoneesia) loobusid osalemast, olümpial võidutsenud Yang Lee ja Chi-lin Wang (Taiwan) peatusid veerandfinaalis. Euroopa teenis sellest mänguliigist selle MM-i teise medali, sest taanlased Kim Astrup ja Anders Skaarup Rasmussen purjetasid välja poolfinaali, kus kaotasid kolmes geimis hiinlastele. Teise pronksi viivad Malasiasse Ong Yew Sin ja Teo Ee Yi.

Naiste paarismängus teenis Hiina seekordse MM-i ainsa kulla, kui esimese asetusega Qingchen Chen ja Yifan Jia vahetasid olümpiahõbeda MM-kulla vastu. Tokyos võidutsenud  Greysia Polii ja Apriyani Rahayu (Indoneesia) kaasa ei teinud, finaalis mängisid hiinlaste vastu teise asetusega So-Hee Lee ja Seung-Chan Shin (Lõuna-Korea). 2017 Glasgow’s esimest korda maailmameistriks kroonitud Chen ja Jia võitsid 21:16, 21:17. Kahe viimase MM-i võitjad Mayu Matsumoto ja Wakana Nagahara (Jaapan) kaotasid poolfinaalis Hiina paarile, teise pronksi teenisid oma kaasmaalastele kaotanud So-Yeong Kim ja Hee-Yong Kong, kes tänavusel olümpialgi lõpetasid kolmandana.

Avaringis meie Kati-Kreet Marranist ja Helina Rüütlist jagu saanud Hongkongi paarilised Ng ja Yeung teenisid veel ühe võidu (taanlannade üle), kuid kolmandas ringis kaotasid Matsumotole ja Nagaharale mõlemas geimis 14:21. Parima Euroopa paari moodustasid Vana Maailma valitsevad meistrid Gabriela ja Stefani Stoeva Bulgaariast, kes jõudsid veerandfinaali, kuid jäid seal tiitlikaitsjatest jaapanlannadele alla 15:21, 17:21.

Dechapol Puavaranukroh ja Sapsiree Taerattanachai, Foto: The Bangkok Post

Segapaarismängus jõudsid oma karjääri tähetunnini Dechapol Puavaranukroh ja Sapsiree Taerattanachai. Kaks aastat tagasi finaalis Hiina paarile kahes geimis alla jäänud tailased said seekord kulla pärast oskusi võrrelda jaapanlastega ning nii eelmisel MM-il kui tänavusel OM-il pronksi teeninud Yuta Watanabe ja Arisa Higashino olid teisena asetatutele seekord jõukohased alistamiseks – 21:13, 21:14. Kõrgeima asetusega hiinlased, Tokyo olümpiavõitjad Siwei Zheng ja Yaqiong Huang lendasid sadulast juba teises ringis. Hiinlased üle mänginud Hongkongi paar Chun Man Tang ja Ying Suet Tse peatusid alles poolfinaalis. Teise pronksi teenisid nelja parema paari  seas kaasmaalastele kaotanud jaapanlased Kyohei Yamashita ja Naru Shinoya.

Kokku osales MM-il 322 sulgpallurit 49 riigist, medalivõitjaid riike kogunes kümme. Edukaim oli Jaapan 5 (2+1+2) medaliga, järgnes Hiina 4 (1+1+2) autasuga. Kahe medalivõiduga said hakkama India, Lõuna-Korea ja Taani sulgpallurid. 27. MM-võistlused on plaanis pidada tuleva aasta 21.–28. augustini Tokyos, 2023 võõrustab MM-i Kopenhaagen ja 2025 Pariis.

MM-võistluste turniiritabelid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga