Taanlased EM-võistlustel jälle mõlemas finaalis

Neljandat EM-i järjest ning üldse seitsmendat korda on nii mees- ja naiskondlike EM-võistluste finaalides üks osapool Taani. Mehed on kõik senised finaalid võitnud, naised on alates 2008. aastast ka korra kaotanud (2012 Saksamaale).

Taani meeskond pole Liévinis (Prantsusmaa) peetud viies kohtumises seni vastastele loovutanud ühtegi geimi. Ka poolfinaalis Venemaaga lõpetati kõik kolm kohtumist võiduga. Euroopa esireket ja maailma kolmas Viktor Axelsen alistas Vladimir Malkovi 21:18, 21:7, maailma neljateistkümnenda paari moodustavad Kim Astrup ja Anders Skaarup Rasmussen mängisid üle Vladimir Ivanovi ja Ivan Sozonovi 21:19, 21:15 ja kohtumise lõpetas 32-aastase veterani, oma seitsmendat meeskondlikku EM-tiitlit jahtiva Jan Østergaard Jørgenseni võit Georgi Karpovi üle 22:20, 21:11.

Taanlaste finaalivastase selgitasid naabrid Prantsusmaa ja Holland ning päeva viimaseks plaanitud vastasseis hoidis rahvast hallis maksimaalselt, viienda mängu kolmanda geimi lõpuni. Juhtima läks Holland, sest esireketite mängus võitis Mark Caljouw Brice Levedezi 21:13, 15:21, 21:19. Viigi seadis jalule Christo Popov, alistades Joran Kweekeli 21:16, 21:13.

Kolmandana oli kavas esimene paarismäng ning selles saatis edu hollandlasi Jelle Maasi ja Robin Tabelingi. Esimese geimi võitsid küll Thom Gicquel ja Ronan Labar 21:10, kuid teises ja kolmandas jäid peale Maas ja Tabeling 21:11 ja 21:12. Kolmandas üksikmängus võitis Arnaud Merkle võõrustajate rõõmuks Wessel van der Aari vastu avageimi 21:13 ja rohkem pingutama ei pidanudki, sest hollandlane pidi vigastuse tõttu edasisest loobuma.

Finaalikoht mängiti seega välja teises paarismängus. Prantslaste poolelt läksid tulle Christo ja Toma Junior Popov, hollandlased panid välja Ruben Jille ja Ties van der Lecq. Avageimis olid hollandlased algusest peale ees ning võitsid selle 21:15. Nüüd oli prantslastel selg vastu seina ja see aitas reketiga tulemuslikumalt tegutseda – teise geimi võitsid Popovid 21:14. Otsustava geimi algus oli tasavägine (3:3), kuid siis läksid hollandlased ette ja suurendasid tasapisi eduseisu. 10:15 kaotusseisust jõudsid prantslased meeletu pingutuse ja tribüünide toel veel kahe punkti kaugusele (18:20), kuid enamaks jaksu polnud. Jille ja van der Lecq võitsid viimase geimi 21:18 ja viisid Hollandi pühapäevasesse finaali.

Naiste finaal on mulluse kordus

Naiste Euroopa meistri selgitavad teist aastat järjest ja üldse ajaloos kolmandat korda Taani ja Saksamaa. Tiitlikaitsjad taanlannad asendasid üksikmängus seni nende esireketina tegutsenud Mia Blichfeldti poolfinaaliks Prantsusmaaga Julie Dawall Jakobseniga ning lõikasid näppu. Kui Blichfeldt suutis veerandfinaalis kolmegeimiliseks kujunenud mängu türklanna Neslihan Yiğiti vastu lõpuks ikkagi võita, siis Jakobsen prantslaste esireketi, endast edetabelis üksteist kohta kõrgemal kohal (39.) paikneva Xuefei Qi vastu sellega hakkama ei saanud. Taanlanna võitis küll avageimi 21:12, kuid kaotas teise 16:21 ning kolmanda koguni 8:21.

Delphine Delrue ja Anne Tran hakkasid seejärel koondisekaaslase edust tiivustatuna aegadelt favoriidile ägedalt vastu esimeses paarismänguski, kuid Alexandra Bøje ja Mette Poulsen säilitasid külma närvi ning kallutasid mõlemad geimilõpud enda kasuks, 21:17 ja 22:20.

Line Christophersen (BWF-i edetabeli 55.) ja Marie Batomene’i (BWF 92.) madistasid teises üksikmängus taas kolm geimi, kuid taanlannal õnnestus võita 21:15, 15:21, 21:14 ning oma koondis esimest korda juhtima viia. Matši lõpetas paaride teine mäng, milles Maiken Fruergaard ja Amalie Magelund Tallinnaski mänginud Vimala Heriau’le ja Margot Lambert’ile erilisi võimalusi ei jätnud. Geimivõidud 21:14 ja 21:11 taanlannadele ning kogu kohtumine 3:1.

Ka teises poolfinaalis sai kaotaja silma pähe ja seda samuti esimeses üksikmängus. Kirsty Gilmour kaotas Yvonne Li vastu küll avageimi 19:21, kuid võitis kaks järgmist 21:19 ja 21:15 ning viis Šotimaa Saksamaa vastu pärast tund ja kaks minutit kohtumist juhtima. EM-i ajaloos Hollandi kõrval teisena Taani eduteed väärata suutnud sakslannad siiski rohkem ei vääratanud.

Fabienne Deprez alistas Rachel Sugdeni 21:13, 21:8, Ann-Kathrin Spöri Julie MacPhersoni 19:21, 21:17, 21:9 (kohtumine kestis 56 minutit!)  ning Linda Efler ja Isabel Herttrich Eleanor O’Donnelli ja Ciara Torrance’i 21:19, 21:14. Kaotusele vaatamata oli see Šoti sulgpallurite kõigi aegade soorituse kordamine EM-il, sest nelja parema sekka jõudis naiskond ka 2008. aastal ning tookord kaotati pronksimatšis samuti Saksamaale ning samuti skooriga 1:3.

EM-võistluste tabelid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga